Jaké víno k čemu podávat
Pokud nejsme experty v oblasti gastronomie a nevíme si rady, stačí se držet pár základních pravidel. Víno a jídlo má mít podobné vlastnosti. Těžká jídla by měla být doprovázena červenými víny, k lehkým jídlům pak volíme vína bílá. I barevně by naše tabule měla být v harmonii. Světlá masa jako ryby, drůbež, telecí ale i plody moře se klasicky podávají s bílými víny, tmavá masa (občas i krocan) a omáčky se podávají s víny červenými. Typ vína by se měl vybírat i podle úpravy zvoleného pokrmu. Pokud zvolíme rybu jemnou a ne příliš mastnou, zvolíme lehké víno. K rybě mastnější nebo smažené pak plnější bílé víno. To samé platí i u drůbeže. K vepřovému masu se pak hodí skvěle mladší červené víno, k hovězímu, zvěřině víno plnější a vyzrálejší.
Jídlo a víno by se mělo prostě a jednoduše doplňovat a být v harmonii. Přesto ale platí „kolik lidí, tolik chutí“. A tak nezbývá, než se pustit do ochutnávání a vybrat to, co vyhovuje právě našim chuťovým pohárkům.