Šampaňské a jeho vznik
Pierre Pérignon se narodil roku 1638. Vstoupil do benediktinského řádu a poté se stal opatem kláštera Hautevillers. Podle legendy přišel na výrobu šampaňského náhodou kolem roku 1668. Lahve se dříve zátkovaly dřevěnými kolíky a Dom Pérignon hledal jiný, elegantnější způsob. Začal hrdla lahví uzavírat včelím voskem, který je hermeticky utěsnil. V kraji navíc nastala tuhá zima a víno nestačilo vykvasit. Proces kvašení se znovu spustil až na jaře a po pár týdnech tak ve sklepě většina lahví explodovala, protože tlak, který v nich vznikl, byl příliš velký. Když to Dom Pérignon zjistil, se zbylými mnichy otevřel lahev, která zůstala a objevil tak nový druh vína, který se od té doby stal nedílnou součástí světového vinařství.
I když se běžně mluví o „šampaňském“, nesmíme si plést tento nápoj se sekty a šumivými víny. Označení „Champagne“ může nést pouze víno z tohoto francouzského regionu a tento název je přísně chráněný.