Víno a jídlo
Využití vína v kuchyni je dvojí – může sloužit jako nápoj, který doprovází námi vybraný pokrm, anebo ho můžeme využít v kuchyni, a to v celé řadě receptů. Francouzi využívají víno k přípravě mnohých omáček, například k tzv. „sauce bordelaise“, která se stala klasikou francouzské kuchyně, nebo sauce bourguignonne. Z bílého vína se pak připravuje i známá „sauce lyonaise“. Víno, ať červené nebo bílé, nalézáme v polévkách, předkrmech, využívá se při přípravě plodů moře a ryb, drůbežího i hovězího masa. Jedním z těchto receptů jsou tzv.“moules marinières“, které jsou tak typické pro sever Francie. Připravují za pomoci bílého vína a klasicky se podávají s hranolky. Pro celý Hexagon, jak se také Francii říká, je pak národním pokrmem kohout na víně. V kraji Bourgogne, který je proslavený pěstováním vína, by byla ostuda nemít svůj tradiční recept. Je jím „boeuf bourguignon“, hlavní jídlo z hovězího masa, jehož omáčka se připravuje za pomoci červeného vína. A nebyla by to Francie, kdyby zapomněla využít národní nápoj i k přípravě dezertu. Za zmínku stojí „poire à la beaujolaise“, hruška vařená ve sladké omáčce z vína, medu nebo cukru, hřebíčku, skořice, vanilky a pomerančové kůry.