Vývrtky a otevírání vína
Z lahve do sklenice je ale dlouhá cesta, a uprostřed stojí jako překážka zátka, která nám brání v požitku. Její historie je stará jako víno samo a od začátku řešili lidé problém, jak je z lahve vytáhnout.
Zátky z korku se začaly využívat až v 17. století. I přes jejich velkou praktičnost způsobily pěstitelům a výrobcům vína mnohé potíže – jak je z lahve vyndat, aniž by se nádoba poškodila? V začátcích se používaly kleštičky, kterými se zátka vytahovala. V té době přečuhovala ještě přes okraj hrdla, takže vytáhnout ji bylo vcelku jednoduché. Až skoro sto let po vynálezu korkové zátky se začaly používat první kovové nástroje se závitem – předchůdci vývrtky, jak ji známe dnes. Za otce dnešních vývrtek se považují Angličané, kteří používali spirály na vytahování střelné bavlny z hlavní svých zbraní. Inspirace těmito spirálami pak dala vzniknout vývrtkám. Proto i dnes pocházejí údajně nejlepší vývrtky právě z Velké Británie.
Jak správně otevřít lahev vína
Při otevírání vína musíme být opatrní. Lahev postavíme a nenakláníme ji. Odřízneme horní část kloboučku a odstraníme ji, vývrtku pak rovně zavrtáme do zátky tak, abychom ji provrtali celou. Vyhneme se tak tomu, že se nám začne korek drolit nebo se dokonce rozpůlí. Okraj lahve pak otřeme čistou utěrkou, abychom odstranili případné nečistoty a prach.