Cabernet-Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Jedná se o tradiční moštovou odrůdu révy vinné. Spolu s odrůdami Syrah, Pinot Noir a Merlot se Cabernet Sauvignon řadí mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější červená vína. Pochází z francouzského regionu Bordeaux, kde pravděpodobně vznikla spontánním křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc a odkud se rozšířila přes Evropu do nových vinařských oblastí jako Kalifornie, Austrálii nebo Chile.
Charakteristika vína:
Cabernet Sauvignon má vykrajované listy a hrozen s malými modro-černými bobulemi s pevnou slupkou. Hrozny zrají pozdě a proto lze odrůdu vysazovat jen do velmi teplých poloh a do záhřevných, např. štěrkovitých, půd. Vína této odrůdy mají tmavě granátovou barvu s modravým zábleskem. Typickou vůni černého rybízu doprovází v závislosti na zralosti hroznů a vína i vůně třešní, ostružin, tabáku či cedrového dřeva. Víno bývá mohutné s dlouhotrvajícím dojmem, mladá vína mívají agresivní tříslovitost.