Muškát
Muškát - francouzsky Muscat
Muškát je pojem zahrnující přes dvě stovky odrůd, jejichž hrozny mají aroma Muškátu. Charakteristické aroma s názvem "Muškát" pochází z přírodních látek zvaných "terpeny". Ve středozemní francouzské oblasti existuje několik druhů přírodních sladkých vín s apelací AOC jako například Muscat de Beaumes-de-Venise, Muscat du Cap Corse, Muscat Frontignan, Muscat de Lunel a další. Barva hroznů se může pohybovat v závilslosti na odrůdě od bílé přes žlutou až po téměř černou.
Charakteristika vína:
Prosazuje se medová vůně květů a exotického ovoce s velkou vytrvalostí na patře. Sladké víno je vhodné pít chlazené mezi 6 a 8 °C. Obvykle je velmi vhodné jako aperitiv a může doprovázet tzv. foie gras , teriny nebo jiné uzenářské výrobky (drůbež, jehněčí), měkké sýry (včetně čerstvého kozího), buchty, zákusky a ovoce jako meloun canteloup, "melon de Provence" či "melon de Cavaillon".