Chardonnay
Chardonnay - také známá jako Weisser Clevner, Morillon, Chaudenay, Beaunois
Tato odrůda, původem z Burgundska, je celosvětově nejpopulárnější bílou odrůdou. Chardonnay je název vesničky poblíž francouzského města Macon. Odrůda zřejmě vznikla samovolným křížením odrůd Rulandské modré (Pinot noir) a Heunisch. V Champagne je bílou složkou pravého šampaňské a v podobě „blancs de blancs" je jeho složkou jedinou. V oblasti Jura se ze Chardonnay vyrábějí sladká žlutá vína, v chladnějším Alsasku je naopak povolena pouze pro výrobu šumivého vína Crémant d'Alsace.
Charakteristika vína:
Vyznačuje se menším hroznem i bobulemi, slabším růstem a tenčím révím, které dobře vyzrává a odolává mrazu. Ze Chardonnay jsou vyráběna kvalitní vína s obsahem kořenitých a vonných látek. Jsou zlatožluté až světležluté barvy, se zelenou jiskrou, plná a extraktivní. Žádná bílá odrůda není tak vhodná pro barikování jako Chardonnay. Barikovaná vína se lehce poznají podle charakteristické vůně vanilky a příchuti dubu.