Rulandské bílé
Rulandské bílé – dále známá jako jako Pinot Blanc, Burgundské bílé, Klevner, Fehér Furgundi, Blanc de Champagne, Ruländer Weiß, ..
Tato spontánní mutace odrůdy Pinot Gris (Rulandské šedé) se běžně pěstuje ve francouzském Alsasku již od 14. století, původně však pochází pravděpodobně z oblasti Burgundska. Dnes je tato odrůda rozšířena po celém světě a celkově byla roku 2005 pěstována na 17 000 ha plochy vinic. V samotném Alsasku pak tvoří více než 20 % veškeré plochy vinic. Odrůda poměrně úspěšně odolává některým druhům chorob jako plíseň či padlí révové, bývá však poškozována vlivem jarních mrazíku. Obecně vyžaduje slunnou a teplou polohu, dobře snáší sucho.
Charakteristika vína:
Vína vyráběná z Pinot Blanc bývají plná, extraktivní, s dlouhotrvající nasládlou chutí. Typické odrůdové víno je světle žluté až zlatavě zelenožluté, s jemnými květinovými neutrálními vůněmi. Vína mívají výraznější kyselinu. Zrají převážně v tanku, ve výjimečnějších případech i v dubových sudech. Hodí se dobře k masitým pokrmům či sýrům s ušlechtilou plísní. Svěží víno může být vhodným aperitivem, vína přívlastková jsou pak vhodná k dezertům. Odrůda slouží i k výrobě perlivých vín (napž. alsaský Crémant).